EU vil nu lytte til Nicaraguas krav
PDF Udskriv Email

Nicaraguas udvandring fra forhandlingerne om en frihandelsesaftale mellem EU og Centralamerika ændrede dagsordenen for forhandlingerne.

Den 7. forhandlingsrunde mellem på den ene side EU og på den anden side Nicaragua, Guatemala, Honduras, El Salvador og Costa Rica om en associeringsaftale blev brat afbrudt den 1. april, da Nicaragua ikke fik tilladelse til at fremlægge forslaget om en udviklingsfond på 60 millioner euro for Centralamerika, hvor EU skulle finansiere de 90 procent.

Fonden er blevet drøftet i årevis og har til formål at give landene en forbedret konkurrenceevne og få gavn af en frihandelszone mellem de to regioner.

Udvandringen fremprovokerede en voldsom debat i alle landene.

Den internationale bondeorganisation 'Via Campesina', som har 148 medlemsorganisationer i 69 landene, hilste afbrydelsen af forhandlingerne velkommen og påpegede, at aftalen reelt kun er til gavn for de internationale firmaer og vil skubbe på privatisering af vand, offentlige ydelser, sundhed og uddannelse.

Aftalen vil desuden fremme agro-eksportindustrierne og true den lokale fødevareproduktion.

Det var Via Campesina, der først rejste debatten om begrebet fødevaresikkerhed, og sammenslutningen kræver, at nationale initiativer, der fremmer fødevaresikkerhed, skal have forrang frem for frihandel.

Arbejdsgiverorganisationer i Centralamerika beskyldte EU for at være for protektionistisk og hindre adgang for produkter som bananer, kød og sukker til markedet i EU.

Forhandlingerne måtte efter udvandringen straks afbrydes og de to EU-kommissærer, Benita Ferrero-Waldner og Catherine Ashton rykkede efter lidt betænkning ud med en erklæring om deres villighed til at lytte til forslaget om udviklingsfonden. De centralamerikanske lande enedes internt om at bakke ideen op, hvorefter Nicaragua har besluttet at vende tilbage til forhandlingsbordet.

På et møde i Bruxelles i slutningen af sidste uge blev dagsordenen og køreplanen for forhandlingerne ændret. Selve forhandlingerne genoptages den 14. maj og den afsluttende runde er optimistisk sat til den 6.-10. juni.

Der er nedsat en arbejdsgruppe som hastigt skal fremlægge forslag til udviklingsfonden, herunder de afgørende punkter om størrelse og finansiering. EU forventes at fremkomme med et skrabet forslag.

 

Af Preben Høeg Rasmussen, Dagbladet Arbejderen, den 29. april 2009

 

Arbejderen bragte den 15. april en artikel om striden mellem EU og landene i Centralamerika: Nicaragua blokerer for EU`s frihandelsdrøm.