Friis Bach: Vi bliver i Latinamerika
PDF Udskriv Email

Regeringen lægger op til et opgør med tidligere udviklingsminister Søren Pinds (V) bistandspolitik.

 

VK-regeringen besluttede helt at udfase udviklingsbistanden til Bolivia i Sydamerika og Nicaragua i Centralamerika, men sådan går det ikke: Danmark vil fortsat give millioner af kroner til Latinamerika.

 

Det har regeringen og Enhedslisten besluttet under forhandlinger om de øgede bevillinger til u-landsbistanden på finansloven.

SRSF-regeringen vil bruge et tocifret millionbeløb på et nyt menneskerettighedsprogram i Bolivia og de mellemamerikanske lande.

- Vi vil fastholde et engagement i Latinamerika. Vi er på vej med et nyt regionalt program som skal fokusere på menneskerettigheder, oprindelige folks rettigheder og faglige rettigheder i Bolivia og Mellemamerika, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Berlingske.

 

Arbejder på ny strategi

VK-regeringen lancerede inden regeringsskiftet en plan, der skulle reducere antallet af u-lande, som modtager mere end 50 mio. om året i bistand - Danmarks såkaldte partnerlande - fra 26 til 15 og dermed fokusere bistanden på Afrika.

Christian Friis Bach vil gerne være med til at koncentrere bistanden om færre lande, men slår fast, at antallet af danske partnerlande ikke skal reduceres til 15.

Han arbejder nu på en ny bistandsstrategi, der skal gøre op med den tidligere regerings udviklingspolitik.

- Jeg ser gode muligheder for, at vi kan være til stede langt, langt flere steder. Vi har stor ekspertise på områder som kvinders rettigheder, bekæmpelse af sult, landbrugsudvikling og adgangen til energi. Det er noget, vi kan udbrede til endnu flere lande, siger han til Berlingske.

 

U-landsNyt 08.11.11

 

Glædelig nyhed for dansk Centralamerika-arbejde

Nyheden om at Danmark igen skal give udviklingsbistand til Mellemamerika bliver hilst særdeles velkommen af Frans Mikael Jansen. Mellemfolkeligt Samvirke arbejder selv i Nicaragua og Guatemala med forskellige regionale aktiviteter.

Danmark skal igen give udviklingsbistand til Mellemamerika. Sådan lyder meldingen fra den danske udviklingsminister Christian Friis Bach i et direkte opgør med den forrige regerings udviklingsstrategi. Her var der stort fokus på at skære antallet af modtagerlande ned, hvilket gik ud over hele Mellemamerika og lande som Zambia, Cambodja og Benin. Men en af de første nyheder fra arbejdet med den nuværende regerings ny udviklingsstrategi er en genoptagelse af arbejdet i Mellemamerika. Dog mere fokuseret end tidligere.

- Christian Friis Bachs udmelding er en rigtig, rigtig god nyhed. Det er vigtigt, at Danmark også engagerer sig i Mellemamerika, som er en region med store demokratiske udfordringer og massive miljøproblemer. Det er en god nyhed for demokratiske kræfter i regionen og for de fattige og marginaliserede dele af befolkningerne, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Frans Mikael Jansen.

Han er også glad for, at Christian Friis Bach ikke vil skære antallet af danske partnerlande til 15, men i stedet målretter den danske bistand til områder, hvor Danmark har særlig ekspertise og gør en reel forskel. Det er vigtigt at få en god diskussion af, hvad det er for et fokus, der skal være i centrum, og hvordan de forskellige aktører kan være med til at samarbejde om at understøtte disse prioriterede indsatser.

 

MS-Nyt 09. november 2011